Baktips så här en torsdag kväll.
Vad får man om man blandar smör, sirap, ingefära, kanel, kardemumma, nejlikor, bikarbonat, vatten och vetemjöl? Jo, du får en jävligt klibbig och god röra, smet, klump (?). Efter detta kavlar du ut degen, smeten eller klumpen och gör små figurer, typ grisar, tomtar, granar, stjärnor och hjärtan är vanligast. Ibland brukar ungdomar, eller omogna vuxna, busa till det och göra bröst, snoppar, vinflaskor och hårborstar utav klumpen. Efter du har gjort "figurer" säger du hokus pokus och vips så har du pepparkakor. Men glöm inte den fina detaljen att dessa figurer ska vara i ugnen i ca 4 min på 225 grader. Om du förmodan skulle glömma bort dessa figurer i ugnen, så tro inte att dom öppnar ugnsluckan själv och kommer ut alldeles perfekt gräddade och goda. NEJ, de blir brända, fula och oätbara. Nu tror ni garanterat att jag har försökt baka pepparkakor men misslyckats. Den skadeglädjen tänker jag inte tillge er för jag har inte ens en ugn! Tur är ju att affärerna säljer pepparkakor i burk. Eller plastbunkar finns de också i. Vi har alltid pepparkakor på verkstan. Ni vet för att ha när man dricker kaffe. Eller saft för min del då. Jo, men den dära burken står ju framme hela tiden vilket resulterar i att så fort jag råkar gå förbi fikarummet går jag fram till burken och tar med mig minst 3 pepparkakor som jag mumsar upp direkt. Eftersom dom tar slut så snabbt måste jag gå till fikarummet, fram till pepparkaksburken (i plast) och tar 3 nya fina hjärtformade pepparkakor. Jag borde ta och föra anteckningar över hur många pepparkakor jag trycker i mig på en dag..
Kommentarer
Trackback